Újbor-ismertető & receptajánló

Újborok

A Libabőr Fesztivál során egy egész héten át ünnepeljük az újborokat, az új évjáratot és a Márton-naphoz kapcsolódó gasztronómiai hagyományokat, amelyek kultúránk részét képezik.

Az újbor ünnepe és a Márton-nap kapcsolata évszázados hagyományokra nyúlik vissza. Számos népszokás tartozik ehhez a jeles naphoz, amelyeket ma modern köntösbe bújtatva éltetünk tovább. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. A népi megfigyelés szerint a szüretet követően általában Márton napjára erjedtek ki az új borok, innen ered a libaételek és az újborok párosítása.

Újbornak a frissen kierjedt borokat hívjuk, amelyeket a szüret után, az adott évben, már november elején vagy még korábban forgalomba hoznak a borászatok. Az újbor lehet fehér-, rozé- és vörösbor is, de közös jellemzőjük, hogy általában korai érésű szőlőfajtákból készülnek, reduktív eljárással. Könnyed, friss és gyümölcsös ízvilágukat annak köszönhetik, hogy az erjesztés után rövidesen palackba kerülnek, nem érlelik őket hosszan.

Receptek

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.  Na, de milyen ételeket tartogat a Márton-nap? A klasszikus libacomb mellett számos olyan fogás létezik, amely izgalmas és garantáltan feldobja az ünnepet. Összegyűjtöttünk nektek néhány receptet az ország különböző pontjairól. Ezeket a fogásokat ti is elkészíthetitek, ha viszont most nem annyira érzitek magatokban az erőt a főzőcskézéshez, vagy csak szeretnétek kimozdulni, kóstoljátok meg ezeket a fogásokat a Libabőr Fesztiválon, az eseményen résztvevő éttermek egyikében, sok más “libás” finomsággal együtt.

Balra nyíl
Jobbra nyíl
LaBor Bistro – TOKAJ

Libamell, petrezselyem gyökér krém, pirított töltelék, bébi pak choi

A libacomb mellett a libamell méltatlanul szorul sokszor háttérbe. Ezzel a kiváló recepttel szeretnénk méltó helyére emelni a Márton-napi főételek között.

Mutasd a teljes receptet!
LaBor Bistro – TOKAJ

Márton napi lúdláb desszert á la Mousse

A lúdláb klasszikus ünnepi édesség, a neve miatt pedig az első számú Márton-napi desszert kedvenc. Ezúttal a klasszikus recepten csavartak egyet a LaBor Bisztró cukrászatában, a Mousse Desszertműhelyben. Próbáld ki te is ezt az újragondolt klasszikust, hogy teljes legyen a Márton-napi gasztroélményed.

Mutasd a teljes receptet!
Sauska48 – VILLÁNY

Konfitált libacomb, sült cékla, burgonyakrém, áfonyás lilakáposzta

Elsőként a libacomb jut eszünkbe, ha a Márton-napi főételekről van szó, ezért nem maradhat ki az ünnepi ételek közül. A nagy klasszikus különlegesen finom változatát most Bicsár Attila kreatív séf receptje szerint készíthetitek el.

Mutasd a teljes receptet!
Sauska48 – VILLÁNY

Libamájhab, must zselé, sütőtök

Libamáj vagy kacsamáj? Mindkettőnek megvan a maga rajongótábora, de van, aki mindkettőt feltétel nélkül szereti. Most egy különleges Márton-napi libamájhab recepttel kedveskedünk, higgyétek el, megéri a próbálkozást!

Mutasd a teljes receptet!
Vakvarjú Éttermek- BUDAPEST

Füstölt libamelltatár, kapribogyó, cornichon uborka, pácolt mogyoróhagyma, vargánya aioli

Az előételek skálája nem túl széles, ha libáról esik szó, ezért is örülünk, hogy egy jó füstölt libamell tatár recepttel kedveskedhetünk nektek. A vargánya aioli pedig egy olyan non plus ultra, amit önmagában is elkészítenénk bármihez.

Mutasd a teljes receptet!
Vakvarjú Éttermek- BUDAPEST

Liba csorbaleves libamellel, ropogós füstölt libakolbászmorzsa és burgonyagombóc

Egy finom libaleves jól átmelegít, táplálja a testet és lelket. Különleges csorbalevesünk receptje egyenesen a Vakvarjú éttermek konyhájából érkezett. Ahány ház, annyiféleképpen készítik el, reméljük ezt ti is szeretni fogjátok.

Mutasd a teljes receptet!