A Libabőr Fesztivál során egy egész héten át ünnepeljük az újborokat, az új évjáratot és a Márton-naphoz kapcsolódó gasztronómiai hagyományokat, amelyek kultúránk részét képezik.
Az újbor ünnepe és a Márton-nap kapcsolata évszázados hagyományokra nyúlik vissza. Számos népszokás tartozik ehhez a jeles naphoz, amelyeket ma modern köntösbe bújtatva éltetünk tovább. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. A népi megfigyelés szerint a szüretet követően általában Márton napjára erjedtek ki az új borok, innen ered a libaételek és az újborok párosítása.
Újbornak a frissen kierjedt borokat hívjuk, amelyeket a szüret után, az adott évben, már november elején vagy még korábban forgalomba hoznak a borászatok. Az újbor lehet fehér-, rozé- és vörösbor is, de közös jellemzőjük, hogy általában korai érésű szőlőfajtákból készülnek, reduktív eljárással. Könnyed, friss és gyümölcsös ízvilágukat annak köszönhetik, hogy az erjesztés után rövidesen palackba kerülnek, nem érlelik őket hosszan.
„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Na, de milyen ételeket tartogat a Márton-nap? A klasszikus libacomb mellett számos olyan fogás létezik, amely izgalmas és garantáltan feldobja az ünnepet. Összegyűjtöttünk nektek néhány receptet az ország különböző pontjairól. Ezeket a fogásokat ti is elkészíthetitek, ha viszont most nem annyira érzitek magatokban az erőt a főzőcskézéshez, vagy csak szeretnétek kimozdulni, kóstoljátok meg ezeket a fogásokat a Libabőr Fesztiválon, az eseményen résztvevő éttermek egyikében, sok más “libás” finomsággal együtt.